Vælg en side

Artikel om amning

Jeg har skrevet en ny artikel på min-barsel.dk om amning. Du kan læse den her: https://min-barsel.dk/artikler/amning

Det er så vigtigt at få sat ord på amning. Amning er nemlig nogle gange rigtig svært at sætte ord på! Én del er den teoretiske og praktiske del, den kan vi oftest nemt sætte ord på, i hvert fald når vi ved noget om amning! Men den følelsesmæssige del… Den er virkelig svær at sætte ord på for rigtig mange mødre. En eller anden form for udefinerbar indre glød, et drive, en glæde, når amningen lykkedes og modsat en stor sorg med en masse svære følelser når amningen er svær eller er ved at mislykkedes.

Hormoner og amning

En del af årsagen til at det føles godt at amme, er de hormoner som hjælper os med at etablere og vedligeholde amning – de bærer en stor del af årsagen til at amningen føles godt (i hvert fald for de fleste ammende). Hormonerne leveres i en kaskade som den naturlige forløsning på fødslen, nemlig moderkagens forløsning og de hormonændringer som sker i forbindelse med det, kickstarter mælkeproduktionen efter et par dage.

På samme måde frigives oxytocin, vores glædes – og kærlighedshormon hver gang vi ammer eller tænker på vores børn. Det er meningen amningen skal føles godt – amningen er med til at sikre vores børns overlevelse.

En klient jeg tidligere har arbejdet med forklarede sådan her:

Når jeg lægger min baby til brystet, får jeg en meget stærk følelse af at jeg glæder mig til noget! Jeg ved ikke hvad det er, jeg glæder mig til, men der er ingen tvivl. Jeg glæder mig!

Det giver rigtig god mening når vi kigger på hormonerne ved amning.

Når amningen er svær

Når amningen er svær medfølger der ofte mange følelser, som ikke altid er nemme at håndtere. Når amningen ikke fungerer, føler mange ammende, at de ikke er gode nok, at de ikke duer til noget og måske endda at de ikke er gode nok forældre. Det er virkelig tunge følelser, som bor i den som ammer – eller ikke ammer. Der er ikke noget rigtigt og forkert når det handler om amning, der er kun det som føles bedst i den individuelle familie, og ikke én løsning passer alle.

Det er mig en fornøjelse at hjælpe familier med at opfylde deres mål for deres amning. Og alle har individuelle mål. Nogle vil gerne amme i 2 dage, andre i 2 måneder, eller endda 2 år! Nogle ønsker slet ikke at amme, andre ønsker at amme til barnet siger stop. Nogle ønsker smertefri amning, andre ønsker mere mælk og nogle endda mindre mælk! Der er mange veje at gå, når man ammer og der er altid en vej som passer til dig og din familie.

Der er altid en vej!