Vælg en side

Herunder kommer 1. del af min egen fødselsberetning af vores andet barn. 2. del udgives i næste uge.

 

Natten til mandag d. 23. januar 2012, havde jeg været vågen nogle gange ved plukveer der kunne mærkes. Til morgen var min store søn Gustav syg og blev hjemme. Vi gik ind på sofaen og puttede og hyggede kl. 7.00 efter at have sagt farvel til min mand Tommy.

Den spæde start

Kl. 7.30 begyndte jeg at tage tid på mine plukveer, da de kunne mærkes. Jeg var 40+3 og noget utålmodig da mit første barn var kommet til verden 39+2. De varede lidt over 1 minut men var ret uregelmæssige med 9-6-7-6-9-4 minutter imellem. Jeg ringede til Tommy kl. 07.44 og fortalte at jeg troede der var veer på vej. Derefter ringede jeg til min mor med samme besked. De synes begge det lød spændende. Jeg lovede at give besked lidt senere, når jeg havde taget tid på dem lidt længere.

Jeg tog tid i løbet af formiddagen og hyggede med Gustav. Kl. 10.30 snakkede jeg med min mor igen og hun sagde at nu ville hun tage hjem fra arbejde og komme ud til mig. Da jeg havde lagt på, gik der ikke længe før Gustav kastede op ud over sig selv og sengetøjet, så der var jeg rigtig glad for, at min mor var på vej.

Min mor var hos mig ca. kl. 11.00 hvor hun gjorde nogle småting klar. Der var ikke længere tvivl om, at der var noget under opsejling. Lidt over middag lagde vi os alle på sofaen og sov i en god times tid. Jeg var vågen ved nogle plukveer, men fik hvert fald 45 minutter hvor jeg bare sov. Jeg vågnede igen omkring kl. 14.00 og nu kunne jeg mærke at plukveerne tog til og bevægede sig over i spæde veer.

Børnepasning

Vi fik lidt frokost, men jeg kunne kun spise en halv skive rugbrød med banan. Kl. 15.00 ringede jeg til Tommy og fortalte at jeg snart ville kontakte fødegangen. Det gjorde jeg 15.15. Jordemoderen der tog telefonen var rigtig sød og lyttende og de var klar når jeg var. Jeg sagde at det ikke skulle være endnu, men at jeg ville ringe lidt senere. Jeg kunne dog mærke at veerne tog til.

Ca. 15.45 kom Tommy hjem. Han havde endnu ikke kontaktet svigermor eller bedstefar, som skulle passe Gustav og det frustrerede mig ret meget, da han var skidt tilpas og mine veer tog til. Jeg havde brug for at han kom afsted stille og roligt uden for meget påstyr og tårer. Jeg havde svært ved at koncentrere mig om mit vearbejde, fordi han var der. Jeg var alt for opmærksom på ham og hans behov. Svigermor tog ikke telefonen det første lange stykke tid og efter en halv times tid, ringede Tommy til min far. Han havde overarbejde. Nu blev jeg presset.

Den perfekte barselsgave

Kl. 16.39 ringede jeg til fødegangen og bad dem køre ud til mig. Svigermor ringede tilbage ti minutter derefter og ville komme med det samme. Inden hun kom, sad jeg lidt i sækkestolen og havde veer. Jeg frøs, og bad om varme, men så sagde Tommy, at det var det perfekte tidspunkt at få min barselsgave. Tommy og Gustav pakkede den ud – Et lækkert vametæppe! Lige noget for mig! Den fik jeg over mig + hjemmesko.

Kort efter fandt jeg duplo bumle til Gustav, fordi han lillebror snart kom ud og han skulle passes ved farmor. Det ville han heldigvis gerne og blev kort efter afhentet uden problemer. Han virkede faktisk til at glæde sig. Da det kom til afskeden ville han bestemt ikke sige farvel til mig. Det var ret frustrerende, for jeg havde virkelig behov for at sige farvel til ham. Næste gang jeg ville få ham at se, ville han jo være storebror og ikke længere min lille dreng på samme måde som hidtil.

Jordemoderen kom

Da de var kørt, gjorde jeg klar til et bad. Inden jeg gik i bad tog jeg en microlax, da det var anbefalet mit når jeg ønskede at føde i vand. Jeg var ret meget i tvivl om den havde gjort sit arbejde godt nok, men orkede ikke at tage en ekstra. Jeg satte mig ud under bruseren på samme skammel, som da jeg fødte Gustav – den blå som jeg har haft siden jeg var barn. Jeg havde ikke siddet der ret længe, før det ringede på døren og jordemoderen kom ind. Klokken var nu 17.30. Det var hende jeg havde talt i telefon med kl. 15.15. Jeg sad under bruseren og arbejdede godt med veerne. De trak godt og krævede vejrtrækning, men imellem dem var jeg glad og tilstede. Der var 5-6 minutter imellem dem og ca 1 minuts varrighed. JM målte fin hjertelyd, hvorefter hun gik ind i stuen og pakkede ud.

JM kom ud til mig da hun var klar og jeg ville gerne undersøges for at vide, hvor langt jeg var. Jeg var ret nervøs for om jeg overhovedet var i aktiv fødsel endnu. Jeg orkede ikke rigtig at JM skulle afsted igen.

Et fantastisk syn

Mellem to veer bevægede jeg mig ind på chaisselongen. Da jeg trådte ind i stuen blev jeg mødt af et fantastisk syn. Der var trukket for og i alle vindueskarme og på borde stod tændte stearinlys. På sofabordet havde JM pakket hendes sager ud og ved siden af dem, stod en bakke med kaffe, the, chips og slik. Fødekaret var pustet op og Tommy gik i gang med at fylde det.

Det VAR fantastisk at være hjemme og skulle føde. Hygge, tryghed og nærhed var virkelig i højsædet. Min mor stod i køkkenet og bagte boller, efter mit ønske. Efter et toiletbesøg, klagede jeg mig dog højlydt over en virkelig ubehagelig lugt! “Jamen det er jo bare bollerne i ovnen” sagde min mor lidt trist, over at jeg ikke nød den duft jeg ellers er vokset op med og normalt forguder. Det grinte vi noget af.

JM undersøgte mig kl. 17.50. Hun skønnede lillebror til 34-3500 g., hovedstilling og at han stod fast. Indvendig undersøgelse viste at livmoderhalsen var udslettet og jeg var lige knap 3 cm åben. Hun smilede og sagde glad, at det var det helt rigtige tidspunkt hun var kommet på. Jeg var super lettet. Da der var begyndt at være lidt længere mellem veerne spurgte JM om hun måtte lave hindeløsning og det måtte hun meget gerne. Jeg husker det ikke som værende smertefuldt, men lidt ubehageligt. JM mente det var lidt for tidligt at komme i karet og det var okay for mig at vente. Vi sad i sofaen og snakkede. Jeg fik noget saftevand, men kunne med det samme mærke at jeg fik lidt kvalme.

Karret kalder

Veerne tog nu til i interval og styrke. Kl. 18.40 var der 4-5 minutter imellem. Vi snakkede om at nu var det vist på tide at komme i badekarret, så jeg gik ud og tissede og kom ind i stuen og gik i badekarret. Nøj det var skønt. Jeg kunne ikke ligge i badekarret som jeg kunne, da jeg fødte Gustav. Der lå jeg på ryggen og slappede af. Nu måtte jeg sidde på knæ og senere hvilede jeg hovedet på kanten.

Pludselig fik jeg voldsom kvalme og bad om at få en af de poser jeg havde fået, da jeg havde graviditetskvalme, fra sygehuset. Kl. 19.00 kastede jeg voldsomt op imens jeg sad i vandet. Heldigvis ramte jeg kun posen. Bagefter var kvalmen heldigvis væk og jeg fik børstet tænder.

Kl. 19.30 ville jeg gerne undersøges for at finde ud af hvor langt jeg var. Heldigvis blev jeg undersøgt imens jeg var i vandet. Veerne kom med 3-5 minutters mellemrum. Undersøgelsen viste at jeg var 4 cm åben. Det synes jeg var ret nedslående, da jeg havde håbet jeg var længere i forløbet. Hjertelyden var stadig fin. JM roste lillebror for at han var så ligeglad med, at jeg både kastede op og havde veer.

Begyndende presssetrang

Omkring kl. 20.45 kunne jeg mærke det tyngede lidt under veerne. Jeg ville gerne undersøges igen og evt. have taget vandet. Jeg kom op på chaisselongen, men pludselig fik jeg igen kvalme og kastede voldsomt op. Heldigvis havde jeg stadig en pose tilbage. JM fortalte efter fødslen at hun kunne se den spændte hindeblære, da jeg kastede op. Jeg var nu 6 cm åben og begyndte at bløde. Da jeg ikke var mere åben, skulle JM sende os på hospitalet, hvis hun tog vandet og det var grønt, så vi valgte at afvente lidt endnu.

Jeg gik på toilet mellem to veer og var noget overrasket over, hvor meget jeg blødte, for med Gustav opdagede jeg ikke at jeg havde blødt. Jeg kom ind i stuen igen og sad lidt og slappede af mellem veerne. Jeg havde veer med to minutters interval og nogle gange kom de uden pauser. JM og Tommy sagde flere gange, at nu skulle vi dit og dat når veen var slut, men jeg måtte sige stop, fordi der kom en ny ve med det samme.

Kl. 21.20 sad jeg i karret igen. Pressetrangen tog til og jeg havde meget ondt nu. Jeg havde svært ved ikke at have en del lyd på, når jeg havde veerne fordi de var så kraftige. Jeg lagde mig om på ryggen. JM undersøgte mig og fortalte at jeg var 7 cm åben. Det var nedslående, da det virkelig pressede til. Jeg blev tilbudt at få taget vandet.

 

Her stopper 1. del af min egen fødselsberetning af vores andet barn. 2. del udkommer i næste uge.